Cité a Docks je projekt vytvořený skupinou Cattani Architects, nacházející se v Le Havre ve Francii. Jedná se o čtyřpatrovou budovu, ve které je umístěno 100 apartmánů vyrobených ze starých námořních kontejnerů. Všechny pokoje jsou vybaveny koupelnou, kuchyní, bezplatným přístupem na internet přes WiFi . Navržen byl pečlivě tak, že každý z apartmánů má kvalitní tepelnou a zvukovou izolaci, díky potažení protipožárních stěn masivním železobetonem a také vrstvou kaučuku, tlumící vibrace.  Jedním z hlavních důvodů úspěšnosti tohoto projektu je způsob, jakým byly kontejnery sestaveny a fakt, že bylo vytvořeno množství společných prostor mezi byty. Umístění v blízkosti vody je uživatelsky velmi příjemná záležitost a také vytváří velmi moderní dojem stavby.

pohled-do-vnitrni-zahrady-cite-a-docks
Pokud jste žili na studentských kolejích, znáte všechny ty potíže, které vznikají s nedostatkem soukromí, přelidněností, hlukem, někdy nedostatkem varného prostoru a tak dále. Zde je projekt, který si dal za cíl překonat výše zmíněné problémy. Cité A Docks je kreativní studentské bydlení. Úžasná věc na tom je, že sto nových studentů nyní může bydlet v prostorách, vzniklých transformací starých přepravních kontejnerů, které už by jinak nebyly využity.
Každý byt má 24 metrů čtverečních a zahrnuje koupelnu a kuchyň, což je téměř vše, co student potřebuje. Nutno říct, že člověk může být trochu zklamaný z vnější úpravy budovy, neboť vypadá příliš ,,kovově“ a průmyslově a neodpovídá nevázanosti, energičnosti a kreativitě, kterou oplývají její mladí nájemníci.

diagonalni-pohled-cite-a-docks

Vyjádření několika oslovených architektů na problematiku konstruování z kontejnerů: „Kovová konstrukce umožňuje lepší identifikaci různých místností a zvyšuje také možnosti externího rozšíření, jako jsou terasy a balkony. Síť příčných chodeb umožňuje přístup k bytům a na fasádě vytváří posloupnost plných a prázdných prostorů, které dodávají struktuře více vizuální transparentnosti.“
Jeden z architektů společnosti Cattani formuluje své myšlenky, provázející tento projekt asi takto. „Jak mám zabránit tomu, aby se studenti, potenciálními nájemci, necítili v bytech jako v krabici? Důležité jsou následující prvky: použití lehkých, průhledných materiálů ne však příliš masivních látek.“

Řešení bylo nalezeno v kovovém rámu, který funguje jako strukturální podpora starého kontejneru a zároveň tvoří nový prostor pro chodníky, terasy a balkony. Tato kovová konstrukce podpírá budovu v celé její velikosti, všech čtyřech patrech. Laicky řečeno, jednotlivé kontejnery jsou namontovány na kovový rošt, čímž vznikla velmi pevná a stabilní struktura.

První úroveň je mírně vyvýšena od země. Díky tomuto mají nájemníci nejnižšího patra stejné soukromí, jako je poskytováno jejich sousedům v horních patrech. Všechny apartmány mají výhled do vnitřní zahrady a jsou vybaveny na obou koncích skleněnými stěnami, které umožňují přirozené osvětlení prostorů.

Zatímco vnějšímu vzhledu je ponechán charakter starých ,,krabic“ v šedé metalíze, interiéry jsou moderní, funkcionalistickou záležitostí. Designéři zde zvolili jednoduché bílé stěny a dřevěný nábytek.

interier-citeinterier-cite-a-docks

Babiččin kontejnerový byt Víkendový relax