Jistě jste zaregistrovali onu informaci, že kontejnerové stavby se hodí do každého podnebí. Od horkých tropických oblastí po chladnou Kanadu. Dnešní článek bude důkazem tohoto tvrzení – kontejnerovou stavbu totiž autoři umístili na poušť!

Stavět dům v tak extrémních podmínkách může být tvrdý oříšek. Tvůrci ze společnosti EcoTech Design se ho ale zhostili se ctí a vytvořili projekt, maje nejen estetickou hodnotu, ale i ekologický přínos.

Na stavbu využili architekti recyklovanou ocel a pět recyklovaných přepravních kontejnerů. Z této hmoty se jim podařilo vytvořit úctyhodných 214 m2 rozložených na dvě patra. Klienti si zde mohou užít elegantní ložnici, otevřený jídelní prostor, odpočinkový koutek, vybavenou koupelnu a taky třeba fotoateliér, dle přesného přání zadavatele. Domu byl vtisknut otevřený koncept – interiéry jsou dostatečně prosvětleny rozsáhlými prosklenými plochami ve zdech kontejnerů.  Exteriér tvoří kombinace otevřeného dvora se stinnými místy a to vše díky promyšlenému umístění a vrstvení přepravních kontejnerů.

Jak už jsem zmínila na začátku, šetrnost k životnímu prostředí tu hraje velkou roli. Podívejme se tedy na tento ekologický aspekt blíže.
Dům je vybaven systém zadržování vody i energie. V praxi to znamená nádrž o objemu 37 000 litrů vody, která může být pak dále využívána dle potřeby. Můžu Vás ale ujistit, že s vodou se šetří – tzv. šedou vodu (tedy použitou, ale ne chemicky znečištěnou) využívají na zalévání.  V konstrukci najdeme také pohyblivou střechu, chránící dům před přehřátím, tedy i před neustálým (energeticky náročným!) klimatizováním.

Když se díváte na fotky a čtete o promyšleném nízko energetickém provozu, líbí se Vám kontejnerová stavba?

Fotogalerie:

Kontejnerový dům jako hotel na pláži Dva recyklované přepravní kontejnery = jedna roztomilá kavárna