Za kvalitní kávou a jejím kontejnerovým zázemím dnes zamíříme na africký kontinent. Ve starších článcích jsme o kavárně již něco málo naťukli, ale projekt se nám líbí tolik, že si zaslouží více prostoru i informací.
V centru Jihoafrické republiky, Johannesburgu, se ujala nezisková organizace opuštěného přepravního kontejneru a vdechla mu nový život a nový smysl.

Přestavba kontejneru proběhla v ekologickém duchu, podlahu tvoří recyklovaný odpad z korku, a stěny opět korek – v podobě dlaždic. Snadná instalace a jednoduchost provedení patří k dalšímu z dobrého, co můžeme projektu Roast Re:public připsat. Instalován byl během jediného dne, díky principu „plug and play“. (Ve zkratce by se dal vysvětlit jako předpříprava projektu co možná nejdůkladněji. Po převezení na místo se poté už jen „zapojí“ do sítě a funguje.)

Tvůrci nemysleli jen na funkčnost, ale do svých řad přizvali i design. Troufnu si říct, že vzhled odpovídá současným požadavkům na moderní architekturu. Jednoduchý, minimalistický, kombinující oblíbenou trojici materiálů kov-sklo-dřevo a samozřejmě černý. Pro komfort svých zákazníků otevřeli kontejneru obě boční stěny, vrchní polovina supluje jakousi markýzu, spodní tvoří vstupní můstek.
Rozdělením pevné ocelové struktury zpřístupnili tvůrci barový pult, u kterého si člověk požádá o svůj šálek životabudiče. Pro ty, kteří si jej rádi vypijí na čerstvém vzduchu, bylo vytvořeno venkovní posezení.

Závěrem by se slušelo dodat, že projekt Roast Re:public si kromě kvalitní kávy uložil ještě ušlechtilejší cíl a to podpořit mladé lidi z místní komunity. Kavárnička zaměstnává mladé lidi a dává jim tak šanci dostat se na trh práce a získat zkušenosti.

A co na celý koncept říkáte Vy?

Fotogalerie: 

2
Kontejnerová tržnice Manifesto v Praze Kontejnerová chata Porta Pad