Umělec a designér Julio Garcia je známý reklamní grafik pro média. Při vytváření svého vlastního domova a studia působil sice ve větším měřítku, ale přesto se mu podařilo spojení zdánlivě nesourodých prvků do jednotného celku, za použití lodních přepravních kontejnerů v kombinaci s přírodními materiály a svěží zelení svého pozemku v Savannah, ve státě Georgia. Jako přístavní město má Savannah hojnost přepravních kontejnerů, vyrobených jen pro cestu tam, nikoliv již zpět do Číny. Garcia využil pouze dva 40´  kontejnery tak, aby se mu podařilo minimalizovat náklady.

julio-garcia-savannah-project-exterior3-via-smallhousebliss

Dva 40′ (40 stop = 12.192 m) přepravní kontejnery umístil asi 6′ (6 stop = 1.8288 m) od sebe na základovém systému tvořeném ocelovými I-nosníky („íčka“), zapuštěnými do betonových pilířů. Použitá, téměř dvoumetrová mezera, byla vyplněna dřevěnou plovoucí podlahou a pultovou střechou. Boční stěny kontejnerů byly odstraněny, aby bylo dosaženo velkého otevřeného prostoru.

julio-garcia-savannah-project-interior1-via-smallhousebliss
Dva I-nosníky, které se klenou místnosti, jsou schválně „přiznány“ a tvoří nejen nosnou podporu střešní konstrukci, ale také elegantně doplňují celkovou otevřenost a robustnost vnitřního prostoru. Garcia schválně nechal exteriér těchto dvou kontejnerů v původním stavu, otlučené a rezavé jako připomínku jejich průmyslové minulosti. Přírodní dřevo vymezuje mezeru mezi kontejnery, stejně jako nové okenní rámy.

V kontrastu s minulostí dýchajícím vnějškem, Garcia zvolil pro vnitřní vybavení a interiér jako takový moderní čistý styl. Kuchyni nenápadně opticky oddělil od zbytku otevřeného obytného prostoru zachováním původní podlahy z kontejneru. Místo toho, aby zde použil např. dlažbu nebo beton, naopak přiznal škrábance a poškození podlahy tak, aby vynikl duch a historie této podlahy.
julio-garcia-savannah-project-interior2-via-smallhousebliss
Černou podlahu a přiznané černé I nosníky postavil do ostrého kontrastu s bílými stěnami tak, aby na stěnách mohly vyniknout obrazy a kresby. V domě je jedna ložnice, na konci jednoho z kontejnerů, a jedna koupelna. Při pohledu na fotky se zdá, jako by to bylo poměrně snadné vytvořit druhou ložnici tím, že se uzavře opačný konec druhého kontejneru. Garcia však zachoval původní vrata kontejneru funkční a ty mohou být otevřeny na obou stranách domu na dvě terasy.
julio-garcia-savannah-project-interior3-via-smallhousebliss

Ekologický design kontejnerového domu Neuveříte, že se jedná o dům z kontejnerů